Kostnader

Äga bilMånga som köper en bil tittar enbart på prislappen hos bilfirman och räknar på om man har råd att ha den med tanke på ränta och avbetalning på billånet. Men att enbart beräkna den månatliga kostnaden utifrån bilens pris är att göra det lite väl enkelt för sig. Det finns flera andra saker som även ska betalas och som påverkar månadskostnaden.

För det första ska alla som har en modern bil betala skatt. Helt nya bilar brukar vara skattefria ett visst antal år (veteranbilar är alltid skattfria) men alla andra ska betala skatt och kan bli bötfällda om man inte gör det. Hur mycket skatt man ska betala beror främst på hur stor och tung bilen är. Att man betalt har tidigare synts på det skattmärke som  fästas på registreringsskylten, men något sådant behöver man inte längre ha. Det andra som kostar är bilförsäkringen. Hur stor kostnaden är för den beror på bilens ålder, hur mycket man åker och om det är en stöldbegärlig modell. Sedan är det även upp till föraren och välja om enbart trafikförsäkringen ska tecknas eller om man även vill ha halv- eller helförsäkring.

Dessa kostnader ska alltså betalas oavsett om man åker en enda meter. När väl bilen börjar rulla tillkommer bensinkostnaden och slitage. För att minimera större skador på bilen bör den även lämnas in på service med jämna mellanrum. Hur ofta som är rekommenderat står i instruktionsboken. Verkstaden tittar då igenom bilen för att hitta eventuella fel samt byter ut en del filter och annat för att bilen ska hålla så bra som möjligt. Så nästa gång du räknar på vad en bil kostar – glöm inte försäkring, skatt, service och bensin. Det kan nämligen löna sig i längden att köpa en dyrare bil om den t.ex. har lägre bensinförbrukning.